19 Temmuz 2009 Pazar

turkiye`nin bayram tatlari

Anneler, sofralar senlensin diye tatlilar yapip börekler açarken, gözleri de yoldadir. Bayramlarda es, dost ve akraba ziyaretleri artarken, evlerde yemek ve tatli pisirmek için hummali çalismalar yapilir.||Dünyanin sayili mutfaklari arasinda bulunan ve tatlidan tuzluya yüzlerce tarif barindiran Türkiye'de, en güzel yemekler bayram günlerinde sofralardaki yerini aliyor. Bayram sofralarini her yörenin kendine özgü tarifleri ve tatlilari süslerken, yemeklerin ikram sekli de büyük önem tasiyor.||ERZURUM'DA KADAYIF DOLMA||Erzurum'da bayram sofralari ayran asi çorbasi, su böregi, yaprak sarmasi, lor dolmasi, cevizli kete ile senlenirken, kadayif dolmasiz bayram sofrasi düsünülemiyor.||Yüzyillar ötesinden gelerek Erzurum mutfagina damgasini vuran `kadayif dolmasinin` tescili amaciyla çalisma yapan Erzurumlular için bu lezzet vazgeçilmez...||Kadayif dolmasi, kadayifin içine dövülmüs ceviz içi konularak dolma gibi sarilarak yapiliyor. Sonra yumurtaya batirilarak yagda kizartilan kadayiflar önceden hazirlanmis serbete atilip, süzülerek servis yapiliyor.||Erzurum'da yemeklerin bayramdan 3 gün önce yapilmaya baslandigini söyleyen Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, yörede Ramazan Bayrami'nda es, dost ve akraba ziyaretlerinin yogun olarak yasandigini ve ziyarete gelen misafirlere özel ikramlar yapildigi belirtti.||KAZ PILAVI||Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlügü yetkilileri, kentte bayrama özel olarak katmer, hengal, mavis ve etir (kaz pilavi) yemeklerinin yapildigini, bayram tatlisi olarak un helvasi, baklava, sütlaç ve elma dolmasinin tercih edildigi; Ardahan'da kaz dolmasiz bir bayram sofrasi düsünülemeyecegini belirttiler.||Ardahanlilar, kazi bir tencerede su ile 40-45 dakika hasladiktan sonra, süzdürerek sudan çikarip, 8 parçaya ayirarak bir kapta bekletiyor. Kazin pisme suyundan 6 bardak tencereye süzdürülüp, bu suyla bulgur pilavi pisiriliyor. Pilav 10 dakika dinlendikten sonra tahta bir kasikla ezmeden karistirilip, bir servis tabagina aktarilip, üzerine kaz parçalari konularak servis ediliyor.||ERZINCAN'DA BAYRAM MUTFAGI||Erzincan Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya, bayramda Erzincanlilarin yöresel yemek ve tatlilara çok önem verdigini söyledi.||Erzincan'in hamur isi yemekleriyle öne çiktigini ifade eden Çankaya, bayram sofralarinda un çorbasi, yaprak sarmasi, kabak kurusu sarmasi, gendime çorbasi ve su böreginin mutlaka bulundugunu vurguladi.||Acem mutfaginin izlerini tasiyan Erzincan mutfagi, bulgur yemekleri açisindan da zengin bir menüye sahip.||Hayvancilik ve tarimin yayginligi Erzincan'da hem et hem de sebze yemeklerinin farkli tariflerinin olusmasini saglamis.||Yaprak dolmasi, eksili çorba ve kete, bayram spesiyalleri arasinda bulunuyor.||Tatli, Erzincanlilar için de bayram sofralarinin olmazsa olmazi...||Özellikle kayisiyla yapilan gasefe adli tatli ve hosaf, özel gün sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor.||MUS'TA HAZÜT DOLMALARI HAZIR||Mus'ta bayram öncesi her evde, yöresel yemekler neredeyse hazir...||Kültür ve Turizm Müdürlügünden alinan bilgiye göre, Mus köftesi, hazüt dolmasi, kirçikli kalem dolmasi ve keskek, bayram sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda...||Mus'ta Bayram namazindan önce hazir edilen Hazüt Dolmasi'nin tarifi söyle:||`Yagli et iyice çekilir. Pirinçle karistirilir, iyice yogrulur. Kelem(Lahana) suda iyice haslandiktan sonra ufak ufak parçalara bölünür.||Pirinçle karistirilmis etin üzerine sonradan sumak ekilir, lahanalarin içine konularak sarilir. Çömleklere (toprak tencere) konularak haslanir.||Tabaklara dizilir, üzerine yag dökülerek yenir.||BINGÖL'DE TUTAMAÇ VE KELDOS||Bingöl'de bayramlarda en çok tutamaç, mastuva, keldos ve içli köfte tercih ediliyor.||Kültür ve Turizm Müdürlügü yetkilileri, Bingöl'de bayramlarda en çok undan yapilan tutamacin, pirinç ve ayrandan yapilan mastuvanin, mayali undan yapilan keldos yemeginin tüketildigini belirtiyor.||Mastuva, pirince ayran ilave edilerek yapiliyor. Bir tencerede ayran ve pirinç karistirilarak atese oturtuluyor. Ayranin bozulmamasi için kaynayincaya kadar tahta kasikla sürekli karistiriliyor.||Kaynadiktan sonra karistirma islemi birakilarak kati hale gelinceye kadar pisiriliyor.||KARS'IN EKSILI ET YEMEGI||Kars'ta, domates ve etten yapilan yöreye özgü eksili et yemegi, yesil mercimek ve eristeden yapilan eristeli pilav ile elma ve cevizden yapilan elma dolmasi, en çok tercih edilen bayram yemekleri arasinda yer aliyor.||Karslilar için bayramin vazgeçilmez lezzeti elma dolmasinin tarifi söyle:||`Elmalarin sebze dolmalarinda oldugu gibi içleri, çekirdekleri alinarak oyulur. Elmalarin oyulan kismina ezilmis ceviz içi ve pudra sekerinden alabildigi kadar konulur. Bu sekilde hazirlanan elmalar, agzi küçük ve kapali bir kaba sirayla yerlestirilir, üzerine bir kasik yag ve bir bardak su ilave edilip tencerenin kapagi sikica kapatilir. Elmalar yumusayincaya kadar iyice pisirilir. Istege göre sicak veya soguk servis yapilir.`||IGDIR'DA BALIK ÇÖREGI||Igdir'da, bayram günleri hemen her evde balik çöregi bulunuyor. Ceviz ve hamurdan yapilan ve balik sekli verilen bu çörek, bölge insaninin bayramlarda olmazsa olmazi...||Ayrica, revani, baklava ve dilber dudagi, bayramlarda evlerde hazirlanan ve ikram edilen tatli türleri arasinda yerini aliyor.||KOCAELI'NIN UMAÇ ÇORBASI||Sanayi bölgesi oldugu için yurdun dört bir yanindan göç alan Kocaeli, ülkenin mozaigini yansitan zengin bir mutfaga sahip.||Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, yurt içi göçün yani sira bölgeye Yugoslavya, Makedonya, Bulgaristan gibi ülkelerden de göç olmasinin Kocaeli mutfagindaki zenginligi artirdigini söyledi.||Zamburkan, yöreye ait en belirgin yemeklerin Kandira'da yapilan `mancarli pide` ile `Gebze mantisi`, `umaç çorbasi`, `pismaniye` ve `keten helvasi`, `simit dolmasi` oldugunu söyledi.||Bölgede özel günlerde en çok tercih edilen yemeklerse sunlar:||`Umaç Çorbasi: Yagda kavrulan soganin üzerine rendelenmis domates ve sicak et suyu ya da tavuk suyu ilave edilir. Ayri bir kapta su ve unla hazirlanan hamur, küçük küçük sehriye seklinde kirilarak kaynayan karisima katilir. Daha sonra bir tavada kizdirilan tereyagina nane katilarak çorbanin üzerine dökülür ve servis yapilir.||Gebze mantisi: Mayasiz hamurdan ince yufkalar açilir. Açilan yufkalar küçük küçük kareler halinde kesilir. Kare yufkalar tavukla hazirlanmis pilavla bohça gibi kapatilip tepsiye dizilir. Firinda kizartilan bohçalarin üzerine tavuk suyu gezdirilir ve tavugun beyaz etlerinden dizilerek servis yapilir.`||ADANA VE HATAY||Türkiye'nin birçok yöresindeki evlerde, temizlik, alisveris, yemek ve tatli hazirliklariyla bayram telasi yasaniyor. Çörekler, börekler, geçmisten bugüne tadi degismeyen serbetli, sütlü tatlilar, bayram günlerine senlik havasi katiyor.||Adana ve Hatay'da da bayram günleri, zengin kültürün de etkisiyle degisik lezzetlerle süsleniyor.||Adana'da bayram sofralarindan eksik olmayan ve misafirlere ikram edilen yöresel yemeklerin basinda, içinde un, yumurta, tuz, salça ve erik eksisi bulunan yüksük çorbasi geliyor. Yüksük çorbasi, manti gibi hazirlanip nohutla pisirilerek servis yapiliyor.||KABAK ÇITMESI TARIFI||Kabak çintmesi de kentin özel yemekleri arasinda yer aliyor.||Zeytinyaginda çok az kavrulan sogan ve salçaya küp halinde kesilen kabaklarin eklenmesiyle su eklenerek pisirilen yemek, bol baharat ve üzerine sarimsakli yogurt eklenip, sivi yagda kirmizi pul biberle hazirlanan sos dökülerek servis yapiliyor.||Tas kadayif ve Karakus tatlisi, Adanalilarin vazgeçilmez bayram tatlilari arasinda yerini aliyor.||HATAY||Zengin bir mutfak kültürüne sahip Hatay'da, her bayram her evde eksi asi, oruk gibi yemek ve mezelerin yani sira kömbe tatlisi yapiliyor.||Hosgörü ve dayanismanin sembolü kentte, bayram ikramlarina özel önem veriliyor.||Kentte, Ramazan Bayrami'nin yaklasmasiyla her köse basindaki firindan, kadinlarin malzemesini evde hazirladigi ve pisirilmesi için firina gönderdigi kömbe tatlisinin kokusu yayiliyor.||Pudra sekeri, damla sakizi, susam, süt, mahlep, Hindistan cevizi ile yapilan kömbe, bayramda her evin olmazsa olmaz tatlilari arasinda yer aliyor. Bayrama kisa bir süre kala evde hazirlanan malzemeler, daha çok firinlara gönderilerek pisiriliyor.||AYDIN||Aydin'da baklava ve kabak tatlisi siparislerinde, Ramazan Bayrami nedeniyle artis yasaniyor.||Aydin'da 32 yildir baklavacilik yapan Mahmut Sir, `Ülkemizde Ramazan denildigi zaman akla hemen baklava gelir. Onun için satislarimiz artar` dedi.||Bayram için çok fazla baklava siparisi aldiklarini, ancak günlük yapip, günlük sattiklari için bütün siparisleri kabul edemediklerini belirten Sir, Aydin'in en eski tatlisinin, kuzu etinden yapilan `boyun tatlisi` oldugunu ifade etti.||Sir, bu tatlinin unutulmaya yüz tuttugunu ve unutulmamasi için tatli yarismalarinin düzenlenmesi gerektigini kaydetti.||Aydin'da 39 yildir kabak tatlisi yapan Selim Can da Ramazan Bayrami öncesinde kabak tatlisi siparislerinin artigini ifade ederek, `Izmir, Istanbul ve Ankara'ya kadar siparis gönderiyoruz` diye konustu.||TEKIRDAG'DA EV BAKLAVASI||Arastirmaci Yazar Sezai Gençöz, Tekirdag'da yöresel yemeklerin eskiye göre daha az kullanildigini belirterek, özellikle televizyonlarda verilen yemek tariflerinin kültürel yemeklerin azalmasinda etkili oldugunu söyledi.||Gençöz, bayramlarda Tekirdag'da özellikle ev baklavasi, kadayif, peynir tatlisi, zerde ve revani tatlisi yapildigini ifade etti. Gençöz, tarhana çorbasi, yogurtlu borani, sulu köfte, Tekirdag köftesi, cizleme, börek, kesme makarna, kuskusun vazgeçilmez bayram yemekleri arasinda oldugunu söyledi.||DOGU KARADENIZ||Trabzon'da, yaklasan bayram öncesinde geleneksel ev baklavalari hazirliklari basladi. Özel ince yapisiyla ve bol Karadeniz findigiyla dikkat çeken ev baklavasinin, bayram sofralarinin en önemli ikram ürünü olmayi geleneksel olarak bu bayramda da sürdürecegi ifade edildi.||Ayrica 'beton helva' olarak anilan ve bayramin yani sira diger günlerde de büyük ragbet gören tahin helvasi, bayram sofralarindaki yerini alacak.||Rize'de, genellikle lahana sarmasi, tursu tava ve kara lahanadan yapilan yöresel yemekler bayram sofralarinin demirbasi olurken, bu yemeklere, yöreye özgü olan ve kokulu kara üzümden yapilan `pepecura` tatlisi eslik ediyor.||Giresun'da, Özel günlerin en önemli yöresel yemegi `samatsa` pisirme hazirliklari simdiden basladi. Samatsa, misir unu, süt ve kokulu kara üzüm pekmezinden yapiliyor. Bayram için imece usulü baklava açmaya da baslayan Giresunlular, findikli kabak, elma tatlisi, kara lahana ve üzüm asmasi yapragi sarmasi yapmak için alisverislerini hizlandirdilar.||Gümüshane'de de bayram namazindan sonra bayramlasmaya gelenlere ikram edilen börek ve eristeler için yufkalar açiliyor.||Bayram kutlamalarina gelenlere, undan yapilan helvanin yani sira yufkayi rulo haline getirdikten sonra, tereyaginda kizartarak, üzerine dökülen sarimsakli yogurtla yapilan börek de konuklara ikram ediliyor.||Her gün bir evde toplanarak imece usulü tatlilar yapan Artvinli kadinlar, burma tatlisi, mekik tatlisi, laz böregi, baklava, yalanci sarma ve su böregi yaparak bayrama hazirlaniyorlar.||Özellikle sahil yerlesim yerleri olan Hopa ve Arhavi ilçeleri ile Kemalpasa beldesinde ev kadinlari meshur laz böregi açiyorlar.||MALATYA KÖFTESI||Malatya'da misafirlere servis edilecek tatlilarin yani sira lahana sarmasi, iri köfte, kömbe ve yogurtlu çorba da bayram için önceden hazirlaniyor.||Malatyali kadinlar, lahana sarmasi, iri köfte, kömbe, yogurtlu çorba gibi yemeklerini arefe gününden hazirlamayi tercih ediyor.||Agirlikli olarak bulgurun kullanildigi Malatya'da, bayram için yufka ekmegi pisiren kadinlar bir araya gelerek yardimlasiyor. Bayram ekmekleri için imece usulü çalisan komsular, bayram tatlilari ve baklava açilmasinda da birbirlerine yardim ediyorlar.||ELAZIG'DA HARPUT KÖFTE VE GÖMME||Elazig'da bayramda yapilan yemekler arasinda ilk sirayi Harput köfte, dögme çorbasi, içli köfte ve gömme alirken, tatlilarda ev baklavasi tercih ediliyor.||Cografi sartlari ve tarihi mirasi ile zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Elazig'da, özellikle bayram günü kahvalti büyük yer tutuyor.||Ramazan ayi boyunca kahvalti yapilmadigini göz önüne alan Elaziglilar, bayram namazindan sonra kahvaltiya önem veriyorlar.||Elazig'da bayram yemeklerinin vazgeçilmezi arasinda bulunan Harput köfte, hemen hemen tüm evlerde yapiliyor.||Dogranmis kuru sogan, yagsiz kiyma, maydanoz, biber, tuz ve ufak bulgur suyla bir kapta iyice yogrulup elde edilen hamurdan findiktan biraz büyük olarak alinan parçalara sekil verilmesiyle yapilan köfteler, ayri bir tencerede kaynayan yagli ve salçali suyla kaynatilarak pisiriliyor.||Kentte bir çesit börek olarak tabir edilebilen gömme de geleneksel damak tatlari arasinda bulunuyor.||EDIRNE'DE BÖREK||Birçogu günlerce ugras gerektiren yemek kültürüne sahip olan Edirne'de bayram sofrasina, en çok kara kavurma, ciger sarma, hünkar begendi, kuzu kapama, terbiyeli et, kimyonlu et, lahana sarmasi, patlican musakka ve eksili köfte eti getiriliyor.||Türk Mutfagi ve Edirne'den Yemek Kültürü adli kitabin yazari Müserref Gizerler, Edirne'nin, geçmiste var olan yemek türlerini hala korudugunu söyledi.||Bayram sabahlarinda böreklerin de ayri yeri ve tadi oldugunu ifade eden Gizerler, söyle devam etti:||`Kiymali tepsi börekleri, peynirli pogaça böregi, tavuklu kandilli manti, kuru manti, su böregi ve bulgurlu kol börekleri kent mutfaginda hala görülmektedir. Kirsal kesim ve tatar geleneklerinden gelen, köbete, çig börekle beraber, akitma, manti, kesme makarna ve kuskus bulunmaktadir. Tatlilarda, bademli baklava, cevizli oturtma, sepet hurma, dilber dudagi, un helvasi, asure, zerde, pelte, güllaç, badem ezmesi bilinenler arasindadir.`||NEREDE O ESKI BAYRAMLAR!||Nerede o bayramlar denilen bayramlar eskilerde mi kaldi? Yoksa çocuklar için bayramlar hala eski bayramlar tadinda mi? El öpülüp kahveler ikram edilirken arkadan sunulan tatlilar, bayram sofrasinda elden ele gezen zeytinyaglilar, ne zamandan beri yemediginiz içli köftelerden yayilan mis gibi kokular... Belki de bayrami bayram yapan bu tatlardi....||Anneler bu tatlari ve bayram sevincini doyasiya yasamak ve yasatmak için hazirliklarina çoktan basladi. Konyali Anne Melahat Gin (45), oglunun Zonguldak'ta okudugunu ve onun gelisi için yapacagi hazirliklari söyle anlatti:||`Oglumu birbuçuk ay önce göndermemize ragmen onu çok özledim, gözlerimiz simdiden yollarda kalmaya basladi. Onun gelecegini ögrenmemle baklava tatlisi yaptim. Bunla bitmedi onun gelecegi gün en sevdigi kirmizi mercimek, bezelye ve pilav yaparak oglumla özlem giderecegim.` Konyali anneler, bayram yemegi olarak en çok yogurt çorbasi, bütümetli patlican, su böregi ve baklava hazirlar özlemle beklenen misafirlere.||Ünlü Türk Mutfagi Uzmani Dr. Nevin Halici, Konya'da ilk bayram yemeginin bayram namazindan dönüldükten sonra tüm aile bireylerinin katilimiyla yendigini anlatti. Halici, Konya bayram yemeklerinin, binlerce yillik yemek kültüründen süzülüp gelen damak tadi ve begenilerin izlerini tasidigini ifade etti.||Halici, Konya'da bayram yemegi menüsünün yogurt çorbasi, bütümetli patlican, su böregi ve baklavadan olustugunu kaydetti.||Halici, su böregi ve baklavanin günler öncesinden hazirlanmasiyla diger yemeklerden ayrildigini ifade ederek, su böregi hakkinda su bilgileri verdi:||`Konya'da su böregi, çok ince yufkalardan 6 altta 6 da üstte olmak üzere 12 adet kullanilir. Katlar asla birbirine yapisik olmaz, Bu nedenle ele ya da çatala alinan Konya su böregi titrer. Yufkasi 2 dakika haslanir. En büyük özelliklerinden biri de mangalda, kömür atesinde pisirilmesidir. Iddia ediyorum, gerek görüntü, gerekse lezzet açisindan su böregi yapiminda Konyali hanimlarla kimse yarisamaz.`||IZMIR'DE EKMEK DOLMASI||Izmir'in Ramazan ayi ve bayramina iliskin en özel tatlarinin basinda, ilk kez duyanlarin biraz `tuhaf` buldugu ekmek dolmasi geliyor.||Türk mutfaginda zeytinyagli ve etli olmak üzere sayisiz seçenege sahip olan dolma, Izmir'de sadece ramazana özgü bir tat olarak ekmek içinde pisiriliyor.||Giderek unutulan bir lezzet olmasi nedeniyle, eskisi kadar rahatça bulunamasa da Izmir'de hala bazi firinlar, sadece ramazan ayinda `dolmalik ekmek` olarak bilinen özel ekmek üretimini sürdürüyor.||KAPAKLI EKMEK, CEVIZ, KIYMA VE TARÇIN||Daire seklindeki dolmalik ekmegin üzerinde ikinci bir daire bulunuyor ve ekmegin ortasindaki bu küçük daire, biçak yardimiyla bir kapak gibi çikariliyor.||Kapak ayrildiktan sonra ekmegin içi sadece kabuk birakilana kadar çikarilip ufalaniyor ve ufalanan ekmek içlerine, önceden hazirlanmis kiyma, sogan, ceviz, karabiber, kus üzümü, tarçindan olusan karisim eklenerek tekrar ekmegin içine yerlestiriliyor ve kapak kapatiliyor.||Hazirlanan dolma, su dolu genis bir tencerenin üzerine yerlestirilen metal bir süzgece alinarak, kisik ateste buharda 1 saat kadar pisiriliyor ve adeta bir pasta gibi dilimler halinde servis ediliyor.||Izmirlilerin büyük bölümü, bayram menülerine ekmek dolmasi yemegini ekleyerek, bu geleneksel yemege 11 ay sonra görüsmek üzere veda ediyor.||GAZIANTEP'TE YUVARLAMA||Ramazan Bayrami'nda Gazianteplilerin vazgeçilmez yemegi olan yuvarlamanin hazirliklari hemen her evde devam ediyor.||Gaziantep'te, Ramazan Bayrami'nda ev halkinin sabah kahvaltisi yerine yemeyi tercih ettigi ve özellikle misafirlere yapilacak ikramlarda önemli bir yer tutan yuvarlamanin hazirliklarina baslandi.||Gaziantepli ev hanimi Sultan Yagmur, Gaziantep'te bayram sabahi her evde yuvarlamanin yendigini belirterek, yuvarlamanin hazirlanisini söyle anlatti:||`Pirinçler çekilerek un haline getirildikten sonra, içine bir miktar karabiber konularak çig köftelik et ile yogrulur. Nohut büyüklügünde yuvarlanan köfteler haslanir ve bir kenarda beklemeye alinir. Içine et ve nohut konularak hazirlanan et suyuna haslanan köfteler atilir ve kaynatilir. Köfteler pisince, içine yumurta ve et suyu ile daglanan yogurt aktarilir ve bir miktar kaynatildiktan sonra ocaktan indirilir. Daha sonra üzerine yag ve nane dökülerek servis yapilir.`||ÇÖREK BAYRAMI||Kahramanmaras'ta asirlardan beri ramazan bayramlarinda yapilan geleneksel 'Bayram Çöregi' son yillarda artan talep üzerine büyük bir sektör haline dönüstü.||Son 10 yila kadar daha çok ramazan ayinin son 15 gününde imal edilerek, bayram günlerinde evlerde konuklara hosaf ile birlikte ikram edilen bayram çörekleri, bayramlarda çok fazla tüketilmesi nedeniyle bayrama da ismini vermis durumda.||Yörede, çöreklerin tüketiminin fazla olmasi nedeniyle Ramazan Bayrami 'Çörek Bayrami' olarak da adlandirilirken, çöregin son yillarda Ramazan Bayrami disinda kalan zamanlarda da tüketiminin artmasi nedeniyle unlu mamuller üreten 18 adet tesis kuruldu.||SAKARYA'DA INCIR UYUTMA TATLISI||Sakarya'da bayrama özgü yöresel yemek ve tatlilar arasinda, ilçelere göre degisen aliskanliklara ragmen keskek, dartili keskek, kivrim baklava, üre tatlisi, lokum ekmegi ve incir uyutma tatlisi yöresel yemek ve tatlilar olarak bayram sofralarini süslüyor.||Osmanli kültürünün izlerini tasiyan mutfagiyla taninan Sakarya'da vezir parmagi, kemalpasa tatlisi, sambaba, sekerpare, tel kadayif, güllaç ve sütlacin yani sira, incir uyutmasi, kusburnu tatlisi, uhut tatlisi, kivrim baklava tarakli da sofralardaki yerini aliyor.||Incir uyutma tatlisinin tarifini ev hanimi Kadriye Güven(67) söyle anlatti:||`Önce inciri bir tabaga küçük küçük dograriz. Daha dogrusu dörde bölebiliriz. Yapacagimiz miktara göre sütün miktarini ayarlayip ayrica kaynatiriz. Sekerini ilave ettikten sonra incirlerin üzerine dökeriz.||Daha sonra tabagin agzini kapatarak sobanin kenarinda bir beze sararak yaklasik 5 saat bekletiriz, yani uyuturuz. Böylelikle incir uyutmasi servise hazir hale gelmis olur.` Kaynarca yöresinde bayramda konuklara ikram edilecek yemeklerin basinda, ilçeye özgü tadiyla dartili keskek geliyor.||Sütün kaymaginin biriktirilip kizartilmasiyla elde edilen darti, keskek ve yemeklerde sos olarak kullaniliyor.||Bayrami bayram yapan tatli ve yemek hazirliklarini, gelen misafirlere yapilan ikramlarla yasanan yorgunluklari, `eline saglik` diyen mutlu yüzler unutturur. Ayri bir beceri ve zaman isteyen yöresel yemekler daha bayram öncesinde misafirlerin yüzleri gülsün diye üsenmeden yapilir.||Van'da bayramlarinda sofralarda, ayran asi, Grut asi, Sile, Keledos, Sengeser, Murtuga, Kurut köftesi, Üzüm asi, Cilbir, Eksili, Ciger köftesi, Van baklavasi, Van pastasi, Isbabyan, Kavut, Paluza, Çömlek yahnisi yerini alir.||Van'da da ev baklavasi bayram tatlilarinin vazgeçilmezidir. Bayramdan bir gün önce hazirlanan baklavalar, bayram sabahi dökülen serbetin ardindan ikrama hazir hale getirilir.||ZONGULDAK'TA UGMAÇ ÇORBASI||Zonguldak'ta yöresel yemekler kent merkezlerinde unutulmaya yüz tutmus olsa da Ramazan Bayrami'nda özellikle kirsal kesimlerde hazirlanan beyaz baklava, misir keskegi, yagli hosaf, sirkeli köfte, pelvaza, eksili köfte, kabak gözlemesi ve ugmaç çorbasi bayram sofralarini süslemeye devam ediyor.||Su böregi, kabakli börek, bazlama, çizleme, kömeç ekmegi, tarhana çorbasi, pide türleri, malay, cevizli ev makarnasi ve misir ekmegi gibi yiyecekler yörenin unlu ürünlerden yapilan yemekler arasinda bulunuyor.||Bölgede bayramlarin geleneksel tatlisi beyaz baklava, yumurta, yogurt, süt, margarin, ceviz içi, nisasta, un ve limonun yani sira seker, su ve tuz kullanilarak yapiliyor.||KARABÜK'ÜN VAZGEÇILMEZI HOSMERIM||Karabük mutfagi ile ilgili olarak yapilan arastirmalarda saptanan 100'den fazla yemek çesidi, özellikle Ramazan ve Kurban Bayrami gibi özel günlerde özenle hazirlanarak sofralarda yerini aliyor.||Perohi, gözleme, Safranbolu bükmesi, kuyu kebabi, kara mancar, yaprak dolmasi, ev makarnasi, bandirma, sini çöregi, çullu börek, bazlama, su böregi, ev baklavasi, safranli zerde, hösmerim ve haluska kente sofralari süsleyen yöresel yemekler arasinda bulunuyor.||Her zaman taze satilan helva çesitleri ile findikli, fistikli, güllü ve safranli çesitleri bulunan Safranbolu lokumlari da bayramlarda evlerin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor.||Geleneksel yemeklerden perohi, un, su, yumurta ile hazirlanirken, hösmerim için un ve yumurta harmanlanip, pembelesinceye kadar yagda kavruluyor. Ocaktan inmesine yakin içine dövülmüs ceviz konularak biraz daha kavrulup bir kaba alinarak üzerine ilik seker surubu konularak servis yapiliyor.||BARTIN'IN PIRINÇLI MANTISI||Kentlesme sürecinin beslenme kültürünü de degistirdigi, geleneksel mutfagin hemen hemen unutulmaya yüz tuttugu Bartin'da da yöresel yemekler bayram gibi özel günlerde sofralardaki yerini aliyor.||Geleneksel olarak hamur isi, sebze yemekleri ve baligin beslenmenin temel noktalarini olusturdugu kentte, pirinçli manti, yumurtali isbut, pumpum çorbasi ve tatli olarak kabak burmasi bayram da ikram edilen yiyecekler arasinda ilk sirayi aliyor.||Bayram tatlisi olarak ikram edilen kabak burmasi un, yumurta, tatli kabak, ceviz içi, margarin, seker ve yarim limon kullanilarak yapiliyor.||ANTALYALILARIN BAYRAM TATLARI||Antalyalilar da bayrama özel yemekler, tatlilar ve börekleri simdiden hazirlamaya basladilar.||Iliman iklimi ile her çesit sebze ve meyvenin yetistigi bir sehir olan Antalya'da, Girit göçmenlerinin yogun olarak yasamasi nedeniyle ot agirlikli Giritli yemekleri ön plana çikiyor. Antalya yöresindeki tatlilar da baska yörelerden farkliliklar gösteriyor.||Bayramlarda da tüketilen Antalya ve çevresine özgü bazi yemekler söyle:||`Kapama: Misir unu, taze çökelek ve yagdan olusan bir yöre yemegidir. Pilavla beraber pisirilir.||Mihli: Çocuklarin sevdigi yemektir. Kiyma tereyaginda soganla pisirilir. Her tabaga yagda kizartilmis iki yumurta kirilir.||Çilbir: Yogurtlu yumurta yemegidir. Kaynayan suya kirilan yumurtalar pisince kevgirle alinarak sarimsakli yogurda katilir. Üzerine kizartilmis kirmizi biber dökülür.||Borana: Haslanmis kati yumurtalar sarimsakli yogurda dogranir. Üzerine yag, toz biber isitilarak dökülür.||Bumbar: Antalya yemeklerinin en zahmetlisi olan bumbar özellikle genç yastaki keçilerin bagirsaklarindan yapilir.||Kuskus yemegi: Antalyali Arap kökenli kadinlar pilav için hamur hazirlayip pisirirler. Taze bakla ve bezelye ile pisirilir, yogurtlanarak üzerine taze tereyagi dökülür.||Keskek: Misir dövmesidir. Yahnisi, ayranlisi, yaglisi, sütlüsü, yogurtlusu ünlüdür.||Alafasi: Dogal otlardan yapilan bir yemek türüdür. Ilibada, ebegümeci gibi tarla bitkilerinden yapilir.||Kölle: Bugday, fasulye, nohut, bakla kaynatilir. Kirmizi biber, karabiber, tuz eklenir. Üzerine ceviz ve badem ezmesi eklenerek yenir.||Yogurtlu saç kavurma: Parça et sacda iç yagi ile kizartilir, üzerine yogurt dökülür.||Domates civesi: Tencereye dogranmis sogan, patlican, biber, yag, tuz, domates 15 dakika kavrulur. Daha sonra pirinç ilave edilir.||Karistirilmadan bir süre daha pisirilir. Atesten indirilmesine yakin sarimsak, nane, feslegen konur. Sicak olarak servis yapilir.||Kokaska: Tepside yufkali kavuk yemegidir.||Göleviz: Patatese benzeyen yumru köklü yerel bir bitki olan Göleviz'den yapilir.||ANTALYA BÖREK ÇESITLERI||Sini böregi: Sacda hazirlanan, kiyma ve soganla pisirilen börek çesididir.||El Böregi: Papatya seklinde, içerisine kiyma koyularak hazirlanan elde yapilmis yufkadir.||Kapakli: Balkabagi ile yapilan bir börek çesididir.||Samsira: Susam ve pekmezin ocakta kaynatilmasi ile elde edilir.||Dari bazlamasi: Misir unundan yapilan hamur, iyice yogrulduktan sonra normal büyüklükte açilir ve kizgin saç üzerinde birkaç defa alt üst edilerek pisirilir.||Ziyare: Kendine has özel mayalanmis hamurdan yapilan, el içi büyüklügünde, degisik sekillerdeki bir nevi yumusak ekmektir.||Ovmaç: Yufka ekmeklerin kirintilarindan yapilir.||HELVALAR||Antalyalilar çesitli helvalar hazirlarlar. Bunlarin basinda irmik, tahin, keten, un helvalari gelir. Helvanin yaninda çesitli tatlilar da bayram için evlerde hazirlanir.||Hösmerim: Peynir, un, kaymak, süt, tereyag ve sekerden yapilir.||Kabak tatlisi: Bal kabagi ve ceviz ile yapilir.||Tepsi tatlilari: Kadayif, baklava, sarayli, tahinli, kadin göbegi, saray lokmasi, ekmek kadayifi gibi tatli çesitleridir.||Öküz helvasi: Üzüm veya keçi boynuzu pekmezinden yapilan helva çesididir.||Katmer: Üstüne bol seker dökülerek yenir.||Fitir: Hamurdan börek gibi yapilir. Içine kaymak ve seker konulur.`

Yemek Odasi Mobilyasi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder